Cara Penempaan NFT Tanpa Bayaran Gas Fee
Cara Penempaan NFT Tanpa Bayaran Gas Fee

Cara Penempaan NFT Tanpa Bayaran Gas Fee

Posted on

Ges-r.Com – Memandangkan harga NFTS (token tidak Fungible) melambung, hampir semua orang mahu mencuba untuk mencipta mereka (memalsukan NFTS). Tetapi kerana sesetengah platform memohon yuran gas untuk memalsukan NFT, tidak semua orang boleh melompat ke trend baru ini.

Tidak semua platform melaksanakan sistem ini. Terdapat beberapa pasaran NFT yang popular yang sejak awal menawarkan pencetakan tanpa bayaran gas.

Apakah pasaran? Kemudian, bagaimana untuk mendapatkannya? Artikel ini boleh menjadi panduan bagi anda yang ingin mencuba dan belajar pencetakan NFT tanpa sebarang kos aka percuma.

Apakah Percetakan?

Sebelum membincangkan intipati artikel, perlu dimulakan terlebih dahulu dengan pengenalan istilah percetakan. Minting adalah proses membuat NFT anda sebahagian daripada rangkaian blockchain, atau hanya memuat naik karya seni digital untuk direkodkan dan disimpan ke dalam sistem blockchain.

Sebenarnya, dalam konsep asas, percetakan dengan perlombongan hampir sama, kerana ia melibatkan memuat naik, menghantar, merakam dan merakam. Itulah sebabnya pada permulaan pembangunan NFTs, anda dikehendaki mendepositkan ETH terlebih dahulu untuk dapat membayar yuran gas apabila mencetak pada blockchain Ethereum.

Nasib baik, dengan usaha dan bantuan beberapa pengaturcara, kini pengguna telah menemui cara percetakan yang lebih murah, bahkan percuma. Dari masa ke masa, beberapa pasaran NFT juga telah menyemak semula sistem mereka untuk menarik penonton yang lebih luas untuk meningkatkan jumlah perdagangan NFT itu sendiri.

Bagaimana untuk mencetak NFTS secara percuma?

Seperti yang ditulis di atas, hari ini beberapa platform popular telah merombak sistem dengan membawa ciri percetakan percuma. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa apabila penjualan NFT berlaku, kos gas meningkat. Biasanya dalam bentuk cukai jualan atau pembayaran yang dibuat selepas NFT dijual, ia tidak lagi menyerupai yuran pendaftaran.

Nah, tanpa berlengah-lengah lagi, di sini adalah senarai pasaran popular di mana anda boleh mencetak secara percuma, bersama-sama dengan panduan.

Salah satu pasar NFT terbaik telah memperkenalkan ciri baru mereka, “lazy minting”. Dengan ciri ini, anda boleh membuat NFT percuma menggunakan kod garis pendek yang disediakan oleh Rarible. Ia bertujuan untuk menghapuskan keperluan untuk Blockchain Ethereum mahal dalam proses percetakan.

Bagaimana Percetakan Malas Berfungsi?

Jika pada masa ini anda hanya tahu bahawa percetakan mesti dibayar secara langsung, maka tidak seperti platform lain, melalui ciri percetakan malas ini, pencipta benar-benar tidak membayar apa-apa, alias kos gas ditanggung sepenuhnya oleh pembeli NFT kerja anda.

Sistem kerja pencetakan malas adalah sama dengan namanya, di mana proses pencetakan sebenar akan diproses apabila terdapat penjualan dan pembelian. Oleh itu, NFTS yang belum dibeli akan tetap disenaraikan di pasaran dan data mereka disimpan dalam IPFS (Inter Planetary File System) atau penyimpanan terdesentralisasi sehingga dijual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *